Jeg er en jente med mange tanker og meninger. Men jeg er også en jente som kanskje ikke sier det jeg egentlig mener i samfunnsdebatter.

Ofte setter jeg meg litt på siden, lytter på hva de andre sier og mener. Jeg føler ofte at det jeg tenker og mener, ikke er like viktig som resten av folkene. Jeg er bare meg. Jeg kan ha sterke meninger om noen samfunnsdebatter, men holder dem gjerne inni meg, fordi jeg ikke liker å diskutere om slikt. Det kan være fordi jeg vet at denne diskusjonen ikke kan endre noe på slik det faktisk er i dag, og i dagens samfunn. Jeg slenger meg ofte på resten og sier at jeg er enig. Men jeg tror alle og enhver sitter med sine egne politiske tanker og meninger om hvordan samfunnet burde styres. Jeg tror det er utrolig mange der ute som er akkurat som meg, sitter med masse taus kunnskap, tanker og meninger. De som kanskje ikke roper høyest i politiske diskusjoner.

Nå skal jeg komme med noe som faktisk engasjerer meg. Likestilling. Likestilling betyr jo at kvinner og menn skal ha like rettigheter og muligheter innen alle vesentlige livsområder. Norge har en lang vei å gå for et likestilt samfunn. Men er det egentlig likestilling vi ønsker? Ønsker vi at menn og kvinner skal ha absolutt de samme rettighetene når vi faktisk er skapt helt forskjellige?! Personlig mener selvfølgelig at menn og kvinner skal ha lik lønn for likt arbeid! Men jeg synes det er feil å tenke mot et fullstendig likestilt samfunn. For menn og kvinner er forskjellige. Vi er skapt biologisk forskjellige. Kvinner er skapt i en kvinnekropp, med en vagina, bryst, livmor, alt som skal til for å bære frem et barn, og fostre opp barnet i mange måneder etter en fødsel. Menn er ikke født i en kvinnekropp, men i en mannekropp. De er ikke skapt for å føde barn. De har blitt skapt til denne verden med en penis, testikler, gjerne en maskulin kropp, med mer muskler enn oss kvinner.

Jeg tenker at det er viktig å sette fokuset mot likeverd framfor likestilling. Vi er alle sammen like mye verd og absolutt like verdifulle i det store mangfoldet vi lever i. Jeg synes at samfunnet må ta i betraktning at det er biologiske forskjeller som gjør til at det er nødvendig med forskjeller i samfunnet. Kvinner for eksempel, vi er skapt for å bære fram barn, vi har menstruasjon en gang i måneden. Slik er vi biologisk skapt. Det er ikke noe vi kvinner har valgt. Men samtidig er dette noe som samfunnet burde jobbe med. Permisjonsordninger når kvinner får barn for eksempel. Jeg kunne skrevet et helt langt innlegg om bare det. Hvorfor kan ikke kvinner få en god nok ordning som sikrer økonomien, selv om en ikke har vært i jobb under hele den tiden staten mener en gravid kvinne skal jobbe? Det er ikke en sykdom å være gravid, nei. Men kroppen kan føles veldig syk selv om det ikke er en sykdom!

Hvorfor lønner det seg ikke for en kvinne å få barn under utdanning, når dette sparer samfunnet for veldig mye?! Kvinner som får barn under utdanning får bare en engangsstønad, på rundt 30.000 kroner? Vel, det er kanskje nok til å dekke en barnevogn, bil-stol, en barneseng og kanskje et stellebord om du finner et veldig billig et. Men hva med alle klærne og bleiene? Alle andre kostnader som følger med et barn? Er det ikke lønnsomt for samfunnet når en kvinne er så tøff og velger å få barn under utdanning? Kvinnen sparer en fremtidig jobb for veldig mye. Hun velger faktisk å bruke permisjonstiden på å utdanne seg… Burde ikke staten være mer hjelpsom enn omkring 30.000kr, som et engangsbeløp?!

Det jeg vil fram til er at menn og kvinner er skapt forskjellige. Det er her jeg tenker likeverd kommer inn i bildet. Er ikke kvinner og menn like mye verd i en jobb? Burde ikke den mannen og den kvinnen som har samme utdanning og samme jobb også ha samme lønn? Burde ikke kvinner være like mye verdt i en jobb selv om vi kan bli gravide, og må være borte fra jobb. Det er mange ting jeg kan sette fingeren på i dette temaet, men det kan være et kapittel for seg selv. Men menstruasjonen hos kvinner er noe som faktisk skjer daglig. Det er ingen som har lagt til rette for at kvinner faktisk blør i store mengder hver eneste måned!

Jeg tror absolutt ingen kvinner synes menstruasjon er noe gøy. Da får man veldig lyst på sjokolade, man blir hormonell uten at så mange forstår hvorfor. man kan få utrolig vondt i magen. Men noe av det aller verste er at man alltid må ut å kjøpe tamponger. Jeg aner ikke hvor mye penger jeg faktisk har brukt på tamponger i løpet av livet mitt. For ikke å snakke om hvis jeg ikke har tamponger lett tilgjengelig. Hvis jeg er ute å spiser med noen venner, eller er ute å går meg en tur, eller er på skolen, og jeg må på do når jeg har mensen. Det er faktisk totalt krise hvis jeg ikke har tamponger med meg da. Hvorfor er det ingen fellestoaletter som har lagt til rette for at kvinner faktisk har menstruasjon en gang i måneden? Det er svært få fellestoaletter som i det hele tatt har små poser til å legge den brukte tampongen eller det blodige bindet i. Hvor ekkelt er det ikke at så mange jenter er nødt til å snurre toalettpapir rundt en blodig tampong, for så å legge den i søpla der alle kaster ting? For bind og tamponger kan man ikke kaste i do, for da blir den jo tett. Derfor er alle søppeldunkene på kvinnetoalettene svært ekle. De stinker mensen.

Noe annet er jo hvis man faktisk ikke har tampong eller bind i veska, du kjenner at du akutt begynner å blø og må løpe til nærmeste toalett?! Eller nærmeste butikk for å kjøpe tampong eller bind, samtidig som du kjenner at blodet siver nedover lårene. Man ser diskre ned mot skrittet hvert fall ti ganger mens man tripper i kassakøen etter å komme seg til nærmeste toalett. Allerede her kan mannen bak meg i køen se at jeg har blødd igjennom. Har samfunnet lagt til rette for at dette skjer med tusenvis av jenter daglig?

Har samfunnet lagt til rette for at vi damer blør hver måned i hvert fall i en uke? Vi blør igjennom hver eneste dag fordi samfunnet ikke har bind og tamponger på fellestoalettene. Vi er ekkel fordi vi har en blodflekk i rumpa. Tror dere at det er så veldig gøy?! Spesielt om man har en lys bukse. Jeg har selv jobbet i helsevesenet i mange år. Der burde det i hvert fall vært tamponger tilgjengelig for kvinner! Hvite klær. Jeg har ikke tellinger på hvor mange hvite bukser jeg har blødd igjennom. Hvor gøy er det for meg å sende alle mine blodige hvite bukser til et felles vaskeri hvor buksa mi tydelig er merket med KARINA HAUKLAND?! Det er jo flott. Da må man lure den blodige buksa med seg i veska, og vaske den hjemme, før man sender den på kok på et felles vaskeri.

 ♦ Bildene har flinke Pau_photography tatt! ♦

Norge har mange ting å sette fokuset på når det kommer til menn og kvinner, likestilling og likeverd. Det er viktig å sette fokuset på at vi er alle like mye verd uansett hvilke kjønn vi har, hvilke problemer eller utfordringer vi har i samfunnet. Mange ting i dagens samfunn burde vært mer likestilte, men det er viktig å sette fokuset mot likeverd framfor likestilling, nettopp fordi vi er født forskjellige! Menn og kvinner er ikke like! Jeg tror i alle fall at hvis det hadde vært menn som hadde hatt mensen en gang i måneden, så hadde det vært overfylt av tamponger og bind på fellestoalettene over alt, på samme måte som toalettpapir. Dette synes jeg er et viktig tema som burde settes fokus på! Tamponger og bind bør være like naturlig og tilgjengelig som toalettpapir på fellestoaletter!

Karina ♥

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *