Gratulerer med dagen til alle mine helt – halvt – kvart – og mikro samiske venner! I dag er det nemlig samefolkets dag, deres egen nasjonal dag. Da er det viktig å gjøre ekstra stas på samene. Her i Oslo har vi ikke fått markert eller feiret dagen slik vi pleier i Alta. Jeg har jo studert barnehagehagelærer i noen år nå, og har fått vært med på markeringen av samefolkets dag i barnehager jeg har vært i praksis, og i Julia sin barnehage i Alta. Ikke at jeg egentlig har feiret den utenom det, men i Alta har det alltid vært ekstra fokus og stas rundt samefolkets dag i tiden før og selve dagen i dag. Flagget er alltid heis, og skolene marker alltid dagen i Finnmark. Samene viser fram sine nydelige kofter fra de forskjellige stedene rundt om. Jeg blir så glad av det, ordentlig stolt. Jeg er ikke samisk selv, men tror jeg har en tipp-tipp oldefar som var samisk eller noe. Det å markere dagen i dag har liksom blitt en tradisjon, og er en del av det å bo i Finnmark. Jeg føler meg litt samisk bare av å kjenne mange samer, og det gjør meg veldig glad og stolt over å være fra Alta i Finnmark.

Bildene ble tatt i fjor da jeg og Julia var så heldig å få lov til å hilse på disse nydelige reinsdyrene til Sokki Adventure.

I dag har jeg ikke hørt snakk om samefolkets dag. Jeg bor jo i Oslo nå. Ingen fortalte meg at det var markert i barnehagen til Julia, og som jeg har skjønt er det ikke like vanlig å markere eller feire samefolkets dag på samme måte som i Finnmark. Kanskje ikke så rart siden det er flere samer i Finnmark enn her i Oslo. Men er det nå egentlig det, eller er det noe vi alle konkluderer med? Det er jo veldig mange samer som har flyttet hit til Oslo, og andre treder rundt om i landet. I hvert fall har ikke jeg opplevd samefolkets dag på samme måte som i Alta. Jeg synes det er veldig viktig å sette stas på samene i dag, og ta vare på kulturen og tradisjonen. Egentlig burde det vært pålagt å markere dagen i dag, uansett hvor man bor i landet. Jeg er skuffet i dag for at Julia så på meg som et spørsmålstegn når jeg snakket om samer, og viste henne alle disse nydelige bildene av reinsdyrene. Det var åpenbart at det ikke har vært et fokus på samefolkets dag i barnehagen her i Oslo. Det synes jeg er trist, for samene kalles jo tross alt for Norges eneste urfolk, og for meg er det viktig å bære videre kulturen til Julia, uavhengig av om jeg bor i Oslo eller Alta. At samene kalles Norges eneste urfolk gjør meg ekstra stolt for at jeg er fra Alta i Finnmark og for at jeg kjenner mange samer. Men en ting som fikk meg til å smile litt ekstra i dag, var da jeg så på barne-tv sammen med Julia, og at hvert fall der ble samefolkets dag markert, slik at alle barn i hele landet fikk det med seg!

Jeg håper alle dere har hatt en skikkelig fin dag så langt. Og at alle mine samiske lesere har fått feire dagen akkurat slik dere ønsker! ♥

Karina ♥

Kommentarer (2)

  1. Hei. Leier du i oslo eller eier du? Eide du leiligheten din i alta? Hvordan er det å søke om lån i så ung alder og alene?

    1. Hei 🙂 Jeg leier i Oslo og eier en leilighet i Alta. Jeg var i fast 100% stilling når jeg kjøpte leiligheten min. Snakk med banken, de har nok gode råd og kan gi de beste svarene til deg 🙂

      Ha en finn dag <3

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *